spieren1.jpg

Spieren

Spieren heb je nodig voor het bewegen. Of het nu de tong is, een wenkbrauw die iets omhoog gaat, lopen en zelfs gewoon staan. Spieren zijn van levensbelang. Dat kan je ook zien als je lichaam moet reageren op plotselinge en drastische veranderingen in je omgeving. De skeletspieren kunnen in een paar honderdsten van seconden in actie komen en dan een enorm geconcentreerde trekkracht uitoefenen op de botten waaraan ze zijn verbonden. Als het nodig is kunnen zij 1000 maal hun eigen gewicht dragen.

RSI

RSI (repetitive strain injury) is een verzamelnaam van klachten als gevolg van herhalende bewegingen, aan hand, pols, arm of schouder. De aandoening uit zich in chronische pijn, stijfheid, tintelingen of een koud of doof gevoel. Een belangrijke risicogroep is die van beeldschermwerkers - deze staat momenteel in het middelpunt van de belangstelling in de media. Maar ook beroepsgroepen als kassapersoneel, musici, slagers, lopende band werkers, postbestellers en vele andere beroepsgroepen kunnen met RSI- klachten te maken krijgen. Er is een waaier aan mogelijke klachten op verschillende plaatsen in het gebied tussen vinger, schouderblad en nek. De klachten kunnen bij dezelfde persoon bovendien verhuizen van het ene lichaamsdeel naar het andere. Er kan wel gesteld worden dat bij beeldschermwerkers de statische belasting van de spieren een van de boosdoeners is: diverse spieren blijven constant aangespannen. Een wisselend gebruik van de spieren is van groot belang.
Ergonomie is de wetenschap die de aanpassing van de werkomstandigheden aan de mens bestudeert. Met name RSI (Repetitive Strain Injury) zorgt voor een toenemende belangstelling voor ergonomie.
Mensen worden zich steeds meer bewust van het feit dat je met ergonomie RSI en andere klachten kunt voorkomen.

Spierontsteking

Wrijf de plaats 3 keer per dag in met Goudsbloemzalf en doe dit enkele dagen achter elkaar. De ontsteking is dan weg


Meer tips

MenuAnders