energie1.jpg

Energie

Een mens met een goede gezondheid heeft ook veel energie.
Echte gezondheid is de toestand waarbij het lichaam en de geest een enorme reservecapaciteit hebben van energie (men is lichamelijk en geestelijk niet snel moe) waardoor het immuunsysteem de weefsels in een topconditie verkeren.
Gezondheid is niet enkel het ontbreken van klachten of symptomen, maar het proces dat door voortdurende conditionering resulteert in een veel aan vitale energie.

Brood

Om optimaal te kunnen functioneren hebben we genoeg energie nodig. En die kunnen we onder meer halen uit brood. Brood is net zoals andere graanproducten en aardappelen een goede bron van complexe of meervoudige koolhydraten. Wie gezond ontbijt, presteert in de voormiddag beter op school of op het werk. Zelfs als je wilt vermageren, is het ontbijt overslaan geen goed idee. Integendeel zelfs, want wie niet ontbijt krijgt sneller trek in zoete en meestal ongezonde en calorierijke tussendoortjes. Een goed ontbijt vermindert de drang naar snoepen in de voormiddag om zich over de appelflauwte van 11 uur te helpen. Brood draagt in belangrijke mate bij tot een evenwichtige en gevarieerde voeding. De aanbeveling is om dagelijks vijf tot twaalf sneden brood te eten, afhankelijk van je leeftijd, geslacht, gewicht en lichamelijke activiteit.
Van brood op zich word je niet dik. Brood is rijk aan complexe koolhydraten maar arm aan vet. Het beleg daarentegen kan je wel aardig wat vet en calorieŽn opleveren, als je te dik smeert of te vaak kiest voor vette of zoete toespijzen. Eet brood met beleg in plaats van beleg met brood. Groenten en fruit kunnen ook uitstekend dienst doen als lekker en gezond broodbeleg.

Ontbijt

Ontbijt elke dag! Het ontbijt is essentieel voor het behoud van het voedingsevenwicht en herstelt de reserves, zodat je je dag fit kunt beginnen. Het ontbijt moet ongeveer 25% leveren van alle energie en essentiŽle voedingsstoffen die je nodig hebt in de loop van de dag. Als je het ontbijt overslaat, leg je jezelf een vasten op van meer dan 17 uur (van het avondmaal de dag ervoor tot het middagmaal)! ís Morgens, in nuchtere toestand, is de bloedsuikerspiegel laag en zijn de glycogeenreserves bijna uitgeput. Vandaar dat het ontbijt dť koolhydraatrijke maaltijd bij uitstek moet zijn.

Beweeg

We bewegen ons steeds minder. We zitten liever onderuitgezakt voor de tv- of computerscherm en rijden auto in plaats van fietsen of wandelen. Regelmatige lichaamsbeweging helpt echter om toch meer energie te krijgen en voorkomt zwaarlijvigheid. Minstens 30 minuten per dag (flink) bewegen zou niet slecht zijn. Natuurlijk kost bewegen ook energie, maar je zal zien dat je juist meer energie krijgt als je regelmatig in beweging bent.
Dus als je naar de Drogisterij moet dan ga je natuurlijk even lekker op de fiets of lopend! Mocht dat echt niet gaan dan kun je natuurlijk ook op internet alles online bestellen en wordt het thuisgebracht.

Meer tips

MenuAnders