ogen1.jpg

Ogen

Ogen stralen het uit!
Ja, als je goed in je vel zit en blij bent dan zie je dat ook in de ogen. Wenkbrauwen, traanvocht en wimpers beschermen onze ogen tegen invloeden van buitenaf, zoals zweet, zonlicht en vuiltjes. Ondanks deze bescherming kan er toch nog van alles met je ogen gebeuren.

Droge ogen

De traanklieren (kleine kliertjes boven de ogen) produceren traanvocht, dat nodig is om de voorzijde van de oogbal vochtig te houden. Zonder dit vocht krijgt u pijnlijke ogen en oogleden, die bovendien vatbaarder zijn voor infecties. Het kan ook een functiestoornis zijn: een tekort aan of een verminderde kwaliteit van het traanvocht.
Dit kan veroorzaakt worden door ouderdom, medicijn gebruik of bijv een verstopte traanklier.
De oplossing kan zijn het medicijn gebruik aanpassen of kunstmatig traanvocht in de vorm van oogdruppels gaan gebruiken.
De lucht in de kamer wordt vochtiger als er kamerplanten staan. Zij verdampen water. Ook waterbakken aan de verwarming kunnen goed helpen.

Trainen

Train uw oogspieren om ze soepel te kunnen blijven bewegen. Twee minuten per dag oefenen door bijvoorbeeld een denkbeeldige acht in de lucht te volgen is voldoende om de ogen goed bewegelijk te houden.

Opgezet

Als je last hebt van opgezette ogen dan wil deppen met kamillethee nog wel eens helpen.
Zijn ze gezwollen, dep ze dan met een afgekoeld gebruikt theezakje. Werkt ontspannend en de zwelling trekt weg.

Fruit

Een recent onderzoek heeft aangetoond dat eten van fruit gepaard gaat met een geringer risico op ouderdomsgebonden gezichtsverlies. Lees meer in het stukje Gezonde ogen door fruit .

Wortelen voor mooie ogen?

Iedereen kent ongetwijfeld het grapje: “Je moet wortels eten want dat is goed voor je ogen. Waarom? Nou, konijnen eten wortels en zie jij wel eens konijnen met een bril?” Wat is hiervan waar?
Het is waar want in wortelen zit Vitamine A en dat zorgt voor een goede werking van de ogen, zeker ook voor het aanpassen in het donker. Het zit ook in melk, boter en spinazie. En ook vitamine B2 is belangrijk voor de ogen en zit in bijv. appels, graanproducten en walnoten.

Wenkbrauwen

Uw wenkbrauwen blijven goed in model als u ze insmeert met gel of vette crème en dan kamt.

Fel licht

Tegen de zon inkijken kan het netvlies blijvend beschadigen. Fel kunstlicht kan pijn aan de ogen en hoofdpijn veroorzaken.. Een minder sterk lampje of lichtdimmer kan dan goed helpen. En mocht u brildrager zijn dan zijn meekleurende glazen ook een goed idee om de ogen tegen fel licht te beschermen.

TV en Computer

Uw ogen kunnen vermoeid raken achter de computer of bij tv kijken. Houd ze actief door af en toe even naar buiten te kijken. Dan wisselt de afstand en moeten de ogen even opnieuw scherpstellen. Knipper ook bewust een paar keer met de ogen omdat het automatisch knipperen bij lang naar een scherm kijken minder wordt.

Meer tips

MenuAnders