mond1.jpg

Mond

De mond bepaalt voor een groot deel de uitdrukking van het gezicht. Een mond verraadt ook hoe men zich voelt. De mond kan pruilen, glimlachen of schateren én verleiden en kussen! Een mooie mond heeft gave lippen en mooie verzorgde tanden.

Tanden

Mooie tanden zijn heel belangrijk en zeker ook gezonde tanden zonder gaatjes. Als je tanden een beetje verkleurt zijn is dat niet zo heel erg. Niet alle tanden zijn nu eenmaal blinkend en schitterend wit. Bij de jeugd is tegenwoordig het gebit veel gaver dan tientallen jaren geleden. Dit komt voornamelijk omdat er meer zorg is voor de tanden. Elke dag poetsen is zeker belangrijk om de bacteriën geen kans te geven en in veel tandpasta zit tegenwoordig fluoride. Dit helpt ook zeker mee. Doe dat poetsen dus zeker!
Tandplaque ontstaat vrij snel en na 24 uur niet poetsen kun je al een klein laagje zien ontstaan op de tanden en na enkele dagen worden dit al dikkere grotere lagen. Dus zeker goed poetsen en bij kleine kinderen zelf ook altijd nog even goed napoetsen ook al willen ze het liever alleen doen.
En vervang de tandenborstel op tijd.

Slechte adem

Poets niet alleen je tanden maar ook je tong! Hier blijven ook vaak kleine etensresten achter tussen de papillen die voor een onfrisse adem kunnen zorgen. Of gebruik een tongschraper, die te krijgen is bij de drogist.
Het zal niet gauw tegen je gezegd worden dat je een slechte adem hebt. De meeste vinden dat een beetje gênant om te zeggen. Je naaste familie zal het eerder tegen je kunnen zeggen.
Meestal ligt de oorzaak van slechte adem in de mond en heel soms door een andere oorzaak. Het zijn meestal de bacteriën op het achterste deel van de tong. Die veroorzaken zwavelgassen die niet zo prettig ruiken.
Je zou eens kunnen kijken naar Mondspoeling

Gescheurde mondhoeken

Soms krijg je last van gescheurde mondhoeken. Dit is vrij vervelend omdat het iedere keer weer iets scheurt als je je mond verder open doet. Het schijnt vaak te komen door een gebrek aan vitamine B2 en C. Als je het dus vaker hebt dan moet je zeker eens proberen om die vitamine wat beter binnen te krijgen.

Meer tips

MenuAnders