kinderen1.jpg

Kinderen

Veel gezondheidszaken worden voornamelijk in de familie besproken. Je geeft om elkaar. Vooral moeders willen natuurlijk het beste voor hun kinderen. Ze kunnen op jonge leeftijd niet zelf kiezen dus moet je als ouder een goede beslissing nemen over allerlei gezondheidszaken.

Schaafwonden

Een kind loopt vaak genoeg een schaafwond op en bijna altijd komt er bloed uit de wond lopen. Deze bloedingen ontstaan doordat er een bloedvat wordt gescheurd of doorgesneden. Een schaafwond kun je het beste behandelen door deze met leidingwater en eventueel wat zeep uit te wassen. Kijk hierbij uit dat je niet te veel in de wond wrijft. Spoel de zeep vervolgens van de wond af met veel schoon water. Als je hierna een jodiumvrij desinfecteermiddel op de wond doet, ga je eventuele infecties tegen. Doe tenslotte een verband of een pleister op de wond, zodat er geen vuil in kan komen. Bloed het te erg dan is het verstandig om een dokter te raadplegen.

HygiŽne

Kinderen tot 5 jaar zijn erg vatbaar voor infecties omdat ze nog niet voldoende antistoffen hebben opgebouwd. HygiŽne is daarom voor deze kinderen zeer belangrijk. Houdt basisregels, zoals voor het eten de handen wassen, goed in de gaten. En neem bijvoorbeeld natte doekjes mee om regelmatig vieze vingertjes schoon te maken, kinderen stoppen al snel hun vingers in de mond. Maar overdrijf het ook weer niet, ze moeten tenslotte wel weerstand kunnen gaan opbouwen en dat kan niet als altijd alles in hun omgeving helemaal schoon is.

Hik

Je kunt een paar dingen doen om van de hik af te komen. Je kunt bijvoorbeeld een tijdje je adem inhouden. Dat is een krachtige manier om het hikken te doorbreken. Maar je kan ook een minuut lang regelmatig hele kleine slokjes water nemen. Het zijn allebei manieren om van de hik af te komen.

Inentingen

Na een inenting kan een kind last krijgen van een pijnlijke rode plek en de arm of het been waarin is geprikt kan een beetje stijf worden. Verder kan het kind wat hangerig zijn of koorts krijgen. Zorg dan dat het genoeg te drinken krijgt en niet al te warm is aangekleed. Meestal zijn de klachten na ťťn of twee dagen weer weg. Kinderen hebben de eerste dagen na de vaccinatie niet meer kans op allergieŽn of andere ziektes dan normaal.
Raadpleeg in ieder geval de huisarts bij koorts boven de 40 graden of wanneer je kind suf of slap is, of stuipen krijgt.

Bedplassen

Bedplassen wordt gedefinieerd als het ongecontroleerd doen van een volledige plas tijdens de slaap. Als bedplassers wakker zijn, hebben ze nergens last van. Bedplassen is voor degenen die daar last van hebben, erg ingrijpend. Zij schamen zich ervoor en durven er niet voor uit te komen. Uit angst om bij anderen in hun bed te plassen, durven ze niet bij anderen te logeren, niet op schoolkamp te gaan of geen relatie op te bouwen. Meer lezen hierover en oplossingen hiervoor kun je vinden op de site: Rodger .

Depressie

Soms heeft een kind een keer geen zin in school, geen zin in sport of geen zin om uit te gaan. Ze zien het even niet zitten. Soms duurt zoiets een paar uur; een dipje! Soms een paar dagen; een dip! Bij sommige jongeren blijft die ene rotbui echter hangen. Deze jongeren hebben bijna nergens meer plezier en zin in. Zij kunnen last hebben van een depressie.

Meer tips

MenuAnders