voeten1.jpg

Voeten

De voeten zijn voor veel mensen een beetje een vergeten gebied. Ze zitten meestal ingepakt in sokken en (strakke) schoenen en krijgen vaak niet zo heel veel aandacht. En dat terwijl ze je hele gewicht moeten dragen! Het kan dus geen kwaad om eens stil te staan bij je voeten. We zetten zo'n 8000 tot 10.000 voetstappen per dag en dat betekent dat we op ons zeventigste zo'n 100.000 kilometer hebben afgelegd, dat is ongeveer twee en half keer de wereld rond!

Voetverzorging

Droog je voeten na het wassen goed af; ook tussen je tenen. Als je dat niet doet kan je huid kapot gaan.
Neem eens een voetenbad: er bestaan zelfs speciale voetenbadjes waarin het water kan bubbelen en zo je voeten masseert.
Draag bij voorkeur katoenen sokken: dat ventileert en neemt goed vocht op.
Knip je teennagels recht af. Als je de hoekjes helemaal wegknipt kunnen de nagels namelijk makkelijk ingroeien.
Koop nieuwe schoenen niet te strak, maar ook niet te ruim; dat geeft wrijving.

Koud

Last van koude voeten in de winter? Strooi wat chilipoeder in je sokken en trek ze aan.

Wintertenen

Wintertenen ontstaan doordat de kleine bloedvaten in uw tenen vernauwen door de kou waardoor de tenen te koud worden.
Voorkom dit door de voeten warm te houden. Ruime schoenen met katoenen sokken en als de voeten nat worden zo snel mogelijk drogen en niet door blijven lopen. Sommige mensen hebben baat bij wisselbaden, door dit preventief te doen voordat de winter gaat beginnen.

Schoenen

Te nauwe schoenen (het huidige modebeeld schrijft ook nog een zeer puntig model voor) veroorzaken allerlei ongemakken als likdoorns, blaren en overmatige eeltvorming. Door de druk in de schoen verdikt de hoornlaag zich en wordt zo een eeltlaagje gevormd. Als zich in dat eeltplekje een ‘pit’ vormt die naar binnen groeit en door het contact met de zenuwen pijnlijk wordt, is er sprake van een likdoorn. Door de druk van te nauw schoeisel kan zo'n likdoorn heel pijnlijk worden. Likdoornpleisters bevatten salicylzuur en dat zorgt voor een verweking van de verhoornde huid, waardoor de likdoorn na enkele dagen gemakkelijk kan worden verwijderd.
En een tweede probleem met schoenen kunnen de hoge hakken zijn. Door het dragen van hoge hakken wordt de voorvoet belast en kunnen rugklachten ontstaan.

Verrekte enkel

Doe daar een gekneusd koolblad op en de anderen dag is het al een stuk beter. Je kan koolbladeren voor al je lichamelijke problemen gebruiken en het is goedkoop. Witte kool is het best.

Meer tips

MenuAnders